marți, 9 decembrie 2014

Suntem facuti din apa

Ne-am nascut in apa, suntem facuti din apa, facem baie in apa, ciclul apei este ciclul vietii, pe scurt: apa este experienta noastra cotidiana.

De la nastere pana la moarte, noi bem in medie 60.000 de litri de apa. Dar, cum corpul uman nu poate inmagazina apa, noi o eliminam permanent prin urina, transpiratie si respiratie.
Cantitatea de apa pierduta zilnic variaza in functie de conditiile atmosferice, precum si de activitatile noastre. Cu cat este mai cald si cu cat avem o activitate fizica mai intensa, cu atat transpiram mai mult. Prin respiratie se pierde o cantitate mult mai mica de apa. Din acest motiv omul trebuie sa-si satisfaca cerinta de apa prin bauturi si alimente. Daca aportul de apa nu compenseaza pierderile, ciclul apei din corpul nostru se rupe. O pierdere de 1% declanseaza senzatia de sete. La 10% avem halucinatii. Lipsa de 15% duce la moarte. De asemenea, fara un aport de apa dulce de orice fel ar fi eaa, omul nu poate trai mai mult de doua sau trei zile. In schimb, daca bea apa si nu mananca si nu depune niciun efort, el poate supravietui in jur de patruzeci de zile.

Apa din corp dispune de o retea tubulara de 950 km pentru a se scurge si de o suprafata de schimb de marimea unui teren de baschet.

Apa este - deci - un element INDISPENSABIL vietii. Sa o respectam pentru ca sa ne respectam sanatatea corpului.

Cu o minima investitie in sanatate putem sa avem la noi acasa apa curata, aproape de puritate chiar. Purificatoarele de apa ar trebui sa nu lipseasca din nicio casa. Cu toate astea, ne preocupa mai mult achizitionarea unui cuptor cu microunde (un aparat de-a dreptul ucigas al sanatatii) decat achizitionarea unui aparat care ne da sanatate la fiecare gura de apa bauta!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu